Afvalracer Tessa: Fase twee is ontzettend snel gegaan

Er is ontzettend veel gebeurd in deze fase, maar helaas is mijn gewicht nog bijna hetzelfde als aan het einde van fase 1. Hoewel de oorzaak van deze stilstand wel bekend is, blijft het niet heel motiverend om ontzettend je best te doen met eten en sporten zonder resultaat te zien.

Jaren geleden heb ik heel lang last gehad van slaapproblemen waarbij ik ongeveer vier tot vijf uur per nacht sliep. Nu kunnen sommige mensen daar prima door functioneren, maar ik ben helaas niet één van die personen.
Destijds heb ik ook elke tip en methode die ik maar toegereikt kreeg geprobeerd; laser acupunctuur, yoga/meditatie/mindfulness, melatonine pillen en noem maar op. En eigenlijk hielden de slapeloze nachten langzaam op – op het moment dat ik een relatie kreeg. Nu ik erop terugkijk denk ik dat het veilige gevoel van iemand naast je hebben in de nacht kon vasthouden op momenten dat ik wel alleen sliep.

Nu ben ik sinds de kerst op een pad terecht gekomen waarbij ik steeds slechter ging slapen. De nodige oorzaken waren ook aanwezig natuurlijk, maar nu ik geen relatie meer heb, heb ik die veiligheid in mijn hoofd niet meer. Dus sindsdien ben ik weer alles van het rijtje afgegaan om te kijken of er dingen zijn die mij kunnen helpen bij een redelijke nachtrust.
De methode waar ik mij momenteel aan waag is een boek van Slaapwijzer.net, Perfect Slapen in Zeven Stappen. Het is een no-nonsense boekje zonder zweverig gedoe (iets waar ik enigszins allergisch voor ben) die zegt waar het op staat, wat de effecten van te weinig slaap zijn en wat de stappen die gegeven worden met je lichaam doen. En, tot mijn verbazing maar wat eigenlijk heel logisch is, van te weinig slaap val je niet af. Je lichaam maakt te veel stresshormoon aan als je te lang wakker blijft waardoor je vet blijft vasthouden. Petra beaamde dit ook en suggereerde, ietwat streng, dat ik mij er niet al te druk om moet maken dat ik niet aan het afvallen ben, omdat ik wel goed bezig met met mijn levensstijl. Met pijn en moeite lukt dat merendeels van de tijd.

Het belangrijkste in dit soort tijden is om mijn doel voor ogen te houden. Ik heb een doel gesteld aan het begin van dit project en moet zorgen dat ik mij daarop blijf focussen op momenten dat het lastig is: “Waarom doe ik nu nog gezond, ik val toch niet af.” Petra is degene die mijn doelen en commitments blijft aankaarten. Aan het begin van dit jaar heb ik doelen gesteld die verder gaan dan de Afvalrace, maar ik heb de Afvalrace zeker nodig om een knallende start te maken die voor blijvend resultaat zorgt. De vorige keer ben ik uiteindelijk ook weer gaan slapen, dus dat zal nu ook wel weer gebeuren, dus tot die tijd kan ik niet anders dan met opgeheven hoofd op de weegschaal te gaan staan.

Ik ken mijn doelen en commitments.

Liefs Tessa

Tessa wordt begeleid door Enforce Amsterdam, je kunt Tessa ook bij ons volgen via Facebook en YouTube

Tessa 8
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!