Afvalracer Judith: Bedankt voor jouw inzet

Judith ken ik van een paar jaar geleden toen ze samen met haar vriendin en collega Kjel in mijn StartRunning cursus zat. Een prachtige vrouw met altijd een vriendelijk woord en een vrolijk gezicht. Getrouwd met haar lieve man Lars en moeder van haar 2 schattige kinderen Mara en Noud.

Achter haar vrolijke lach ging heel veel pijn schuil weet ik nu. Op het inschrijvingsformulier voor een van de Live avonden voor de Afvalrace, schreef ze hoe ze zich werkelijk voelde. Ik was geschokt dat haar toestand zo schrijnend was. Haar gewicht intimideerde haar enorm en het leek haar onmogelijk om dat om te buigen. Ze voelde zich ellendig en kon haar aanblik in de spiegel nauwelijks verdragen.

Dit zou de kandidaat zijn die ik graag wilde begeleiden.

Judith was van jongs af aan fanatiek volleybalster, totdat ze een flinke ingreep kreeg in haar ruggenwervel. De tussenwervelschijf van L4 en L5 is vrijwel weg en de wervels zijn vastgezet met ijzerwerk. Dat betekent voor haar dat ze een aantal zaken niet meer kan.
Uiteindelijk liep ze door haar fanatisme vast in haar beperking. Voor haar op dat moment een bevestiging van haar ‘mislukking’.

Wat was de verrassing groot toen ik haar ‘overviel’ op haar werk met het nieuws dat zij degene was die de Afvalrace mocht gaan doen. Wij beloofden elkaar alles op alles te zetten. De toon was gezet.
Vanaf dag 1 greep ze de kans met beide handen aan om haar leven weer een positieve twist te geven.
Judith gaf zich helemaal in onze trainingen (hoezo fanatiek?) en wandelde ze elke dag minstens aan half uur stevig door. Weer of geen weer. Naast het fysieke gedeelte worden onze kandidaten ook gecoacht. Het gewicht dat ze met zich mee dragen is eerder een gevolg dat ‘het probleem’. Al zien ze dat bij aanvang nog niet zo.

In het begin was de coaching vooral gericht op haar mindset en haar innerlijke criticus. Ze was erg hard voor zichzelf. We bespraken waar dat vandaan kwam en hoe ze daar anders mee om kon gaan.
We wisten haar fanatisme in te zetten voor het project van het jaar; haar eigen Afvalrace. ‘Een van de beste beslissingen ooit’ schreef ze in een van haar blogs.

De gezonde voedingsadviezen pakte ze meteen goed op en stopte acuut met alle onnodige zaken als friet, alcohol, snoep en koekjes. Zelfs haar geliefde chocolade wist ze te trotseren! Ze experimenteerde met allerlei gezonde gerechten. Vaak wel, maar soms ook geen succes, lieten haar gezinsleden haar fijntjes weten;-)

Zonder calorieën te tellen of honger te lijden verloor ze gestaag gewicht. Ze overleefde de ‘moeilijke’ decembermaand met glans en viel in die weken nog steeds netjes af.

Nu in maart 2020 staat ze veel krachtiger in het leven, is ze ruim 15 kg lichter en loopt ze met gemak een half uur aan 1 stuk hard.
Achteraf gezien blijkt het veel eenvoudiger dan ze ooit had gedacht. Natuurlijk kent ze haar moeilijke momenten, maar de ‘onmogelijke’ opgave waar ze zomer 2019 voor stond, blijkt in de praktijk een heuvel met hier en daar een pittig klimmetje.

Stap voor stap krijgt ze steeds meer vertrouwen in zichzelf en in haar lichaam. Met plezier en schijnbaar gemak houdt ze nu haar gezonde levensstijl vol. Ze luistert naar haar lichaam en is stukken milder voor zichzelf. Haar zelfwaardering is enorm gestegen ze en accepteert dat er dagen zijn dat het niet lekker loopt. Ze weet dat die voorbijgaan en blijft koel. Morgen kan zo weer anders zijn.
Ze heeft haar plan voor de komende tijd klaar, wat met genieten van het leven is ze nog lang niet klaar.

Judith, bedankt voor jouw inzet en mag jouw lach nu je echte gevoel blijven weergeven.

Al onze deelnemers krijgen in deze bizarre tijden de mogelijkheid om te blijven trainen tijdens live te streamen Online Training Sessies. Elke dag van de week zijn er verschillende tijdsblokken met verschillende levels, voor ongeoefende naar geoefende tot gevorderde sporters met verschillende mastertrainers, waarin deelnemers op elk gewenst moment kunnen instappen (34 live online trainingen per week).

Hanneke Hurst
Enforce mastertrainer
hanneke@enforce.nl

Judith wordt begeleid door Enforce Run Sittard, je kunt Judith ook bij ons volgen via Facebook en YouTube.

Judith 11
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!