Afvalracer Joëlle: “Vorige week was er ineens 1,4 kg af – jeej!”

Week 6 is alweer voorbij en voor deze week stond mijn favoriete item op het programma: eten! Ik kan uren over eten praten. Gaan we uiteten? Dan kunnen mijn vriendinnen en ik oneindig overleggen waar we gaan eten. Of met een Spaans muziekje in de keuken staan en samen wat lekkers bereiden. Receptjes geven en ontvangen vind ik ook superleuk. Zo heb ik het recept dat ik met jullie deel van een vriendin gekregen en zij weer van haar vriendin.

Dit keer deel ik met jullie: shakshuka (of shakshouka). Misschien heb je dit gerechtje al in de vlog voorbij zien komen, maar hierbij dan ook de ingrediënten en bereidingswijze. Shakshuka is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt vooral als ontbijt gegeten. Elk land heeft een eigen variant, maar je kunt natuurlijk ook zelf ingrediënten toevoegen. Hoofdingrediënten zijn in ieder geval meestal ei, tomaat en ui. Hieronder mijn variant:

Blog b

Ingrediënten (2 personen)
– 1 blikje tomatenblokjes
– 1 ui
– 3 tenen knoflook (who doesn’t love garlic…)
– 1 grote aubergine
– 1 el olijfolie
– 4 eieren
– Snufje zout
– Snufje peper
– Snufje oregano of Italiaanse kruiden
– Snufje chilipoeder of cayennepeper

Bereidingswijze
– Fruit de gesnipperde ui en knoflook in olijfolie in een middelgrote koekenpan (grootte van de pan afhankelijk van voor hoeveel mensen je het maakt).
– Voeg de aubergine (in blokjes) toe.
– Wanneer de aubergine wat aangebakken is, doe je de tomatenblokjes erbij.
– Zet het vuur wat lager en doe de kruiden op smaak erbij.
– Maak holletjes in het mengsel. In deze holletjes breek je de eieren open. Laat hierbij de dooier heel.
– Doe een spatdeksel op de pan en laat de eitjes pocheren.
– Wanneer het eiwit helemaal gestold is, is je shakshuka klaar. Het idee is dat de dooier nog wel vloeibaar is. Nom nom!

Lekker met…
Zelf eet ik shakshuka vaak als lunch of avondeten. Met de lunch kun je er een lekker geroosterd broodje bij eten. Dit kan natuurlijk ook ’s avonds, maar wanneer je een iets grotere trek hebt, kun je er rijst of quinoa bij eten. Heb je al iets teveel koolhydraten op? Zonder brood of rijst is shakshuka ook heel lekker! Nog iets meer trek? Dan kun je meer groente toevoegen, zoals rode paprika. Het leukste en gezelligst is om de grote pan op tafel te zetten en vanuit de pan te eten.

Weekupdate
Shakshuka is een makkelijk en snel gerecht. Volgens de food app die ik tijdens De Afvalrace gebruik, telt het gerecht 246 kcal. Het blijft ongeveer twee dagen goed, dus handig wanneer je niet elke dag wilt koken. Bij mij past dit gerecht perfect in m’n eetschema. Afgelopen week ben ik namelijk van plan veranderd, naar eiwitrijk. Ik ging van 1399 dagelijkse kcal naar 1075 kcal. Ik stond namelijk een week stil en was de week erop 0,2 kg aangekomen. De switch van het plan heeft geholpen, want vorige week was er ineens 1,4 kg af – jeej!

Groetjes, Joëlle

Joëlle wordt begeleid door Enforce Rotterdam, je kunt Joëlle ook bij ons volgen via Facebook en YouTube

Blog 6
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!