Afvalracer Joëlle: “Talking about snacks”

De grootste verandering in mijn eetpatroon is de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten. Eerst at ik maandenlang koolhydraatarm. Dit werkte eigenlijk best goed; zo viel ik redelijk snel af. Zodra ik stopte met deze manier van eten, kwamen de kilo’s er alleen voor mijn gevoel wel weer twee keer zo snel aan. Tijdens het eerste live event werd me al snel duidelijk dat tijdens De Afvalrace dit niet de manier van eten zou blijven.

Minder vetten en meer eiwitten/koolhydraten
Nu eet ik twintig weken ‘normaal’, als in wél koolhydraten. Mijn voedingsplan is niet helemaal gelijk verdeeld; ik heb namelijk een eiwitrijk plan gekregen. Dit was in het begin erg wennen, ik wil namelijk niet elke dag vlees eten. Ik kwam steeds maar lastig aan die eiwitten. Met de vetten daarentegen had ik geen probleem. Bij het koolhydraatarm eten zijn vetten juist belangrijk: zalm, noten, avocado’s. Ik heb er heeeel veel van gegeten én ik vind het super lekker. Des te moeilijker vond ik het wel om dit aan te passen. Eén avocado en een handje walnoten en ik zit bijna op de helft van mijn toegestane kcal op een dag.

Avondsnack vs. Slapen
Ik ben ook van het fenomeen ‘avondsnack’ afgestapt. Voorheen had ik ’s avonds (voor m’n gevoel) nog wel eens trek. Na het avondeten bij een serie kon dan wel een cracker of boterham. Daar is nu in het strakke plan van 1075 kcal p/d geen plek meer voor. Af en toe begint na het avondeten en het sporten nog wel m’n maag te knorren. Want eerlijk is eerlijk, 1075 kcal vind ik echt niet veel. Maar ja, in die gevallen ga ik maar naar bed. Ook al is dat soms om 21.00 uur. Talking about snacks, dit vind ik nog steeds wel lastig, als in de variatie. Ik heb soms het gevoel dat ik elke dag dezelfde snacks heb (fruit, kwark of havermoutrepen). Voorheen was ik wel bijna elk weekend van alles gezonds aan het bakken zodat ik afwisselende snackjes had, maar daar heb ik helaas nu wel wat minder tijd voor…

Traktaties
Wat verder veranderd is, zijn de traktaties. Voorheen nam ik die nog wel eens aan op werk, maar sinds de zomer heb ik alle cakejes, taart, chips en koeken afgeslagen. Soms heb ik nog wel eens cravings, bijvoorbeeld de double cheeseburger van de McDonalds. Maar daar heb ik inmiddels een strategie voor. Ik bedenk dan maar wat voor rotzooi door de ingrediënten wordt gegooid, hoe de dieren zijn behandeld of dat de hygiëne in de keuken vast en zeker te wensen overlaat. Of wanneer ik in een etalage iets lekkers zie liggen, bedenk ik dat het er al dagen ligt. Ik zou sowieso niet voor deze keuzes gaan, want ik heb weken geleden deze commitment gemaakt, maar zulke gedachtes maken dat nog wat makkelijker.

Nu ik het toch over eten heb… Dinsdag vindt voor de Afvalracers een kookcursus plaats. Ik ben super benieuwd wat voor lekkers we gaan bereiden. I’ll keep you posted!

Tot volgende week!
Groetjes, Joëlle

Joëlle wordt begeleid door Enforce Rotterdam, je kunt Joëlle ook bij ons volgen via Facebook en YouTube

Blog 20
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!