Afvalracer Vivian: Hoe versterkt De Afvalrace mijn groei in mijn basisbehoeften

Heb vertrouwen wordt er altijd tegen je gezegd en ook nu bij dit traject. Dat klinkt zoveel makkelijker en simpeler dan dat het daadwerkelijk is en er ontstaat bij mij de volgende gedachte: Wat heb ik vroeger zo gemist waardoor ik in mijn leven (on)bewust tegen mezelf aanloop? Stiekem best wel wat.

De bouwstenen van je volwassenleven liggen bij je kinderjaren. Hoe ben je opgegroeid. Als kind beschik je namelijk nog niet over de vaardigheden en kennis die een volwassene wel al heeft. Een kind is geheel afhankelijk van de aandacht, steun en verzorging van zijn ouders om zich op allerlei fronten (fysiek, psychisch, en sociaal) te kunnen ontwikkelen om een stabiele en zelfstandige volwassene te kunnen worden. De belangrijkste basisvoorwaarden zijn; Veiligheid, Verbondenheid met anderen, Autonomie, Zelfwaardering, Zelf expressie en Realistische grenzen.

Als ik dan naar mijn opgroeifase terug kijk dan kan ik helaas geen één van deze basisvoorwaarden aanvinken als volledig “Yes, hier heb ik me echt goed in kunnen ontwikkelen”. Eigenlijk is het nog wel wat treuriger als ik de betekenis van deze basisvoorwaarden opzoek. Maar daarom zijn we hier. Om inzichten te krijgen als het leven niet zo gaat als je verwacht had en dan te leren van deze voorgeschotelde lessen. Hoe moeilijk deze soms ook kunnen zijn.

Omdat ik het e.e.a. nog niet heb geleerd in het leven ben ik ook op dit punt belandt. Dus kom maar op met die levenslessen!! Ook hetgeen ik meemaak in dit traject kan ik spiegelen aan die belangrijke basisvoorwaarden. Maar dan het positieve groeiproces ervan;

Veiligheid: Ik moet én wil leren vertrouwen op mijn trainer, dat zij écht het beste met mij voor heeft, weet wat goed voor mij is en dat dan ook van haar aannemen;

Verbondenheid met anderen: Door mee te doen met deze groep kandidaten ben je aan elkaar verbonden (via een app-groep of onderling contact). Je kan met elkaar delen wat je meemaakt, denkt en voelt. Je hoort bij een groep die een veilige bedding geeft en er voor elkaar is. Ook leer je je sportmaatjes kennen en deel je met elkaar de intensiteit van de training en soms heb je zelfs nog een leuk gesprek erna of hou je er een vriend of vriendin aan over;

Autonomie: Mijn trainer gaat mij leren om straks op mijn eigen benen te staan. Een goede levensstijl aan te meten waarin ik blij ben met mijn voeding en een gezonde manier van sporten heb ontwikkeld. Ik kijk er naar uit om straks mijn certificaat ‘Ervaringsdeskundige Healthy Life Style’ op te halen 😉

Zelfwaardering: Open staan voor complimenten en deze ook accepteren. Ook de goede kanten van mezelf zien en mezelf een schouderklopje geven als ik iets goeds heb gepresteerd. Zo ben ik nu naar mijn wensen nog niet voldoende in gewicht afgevallen deze eerste 6 weken maar ik pas wel weer die ene sport-BH die ik 1,5 jaar geleden heb gekocht en gisteren het labeltje er pas vanaf heb kunnen halen. Omdat deze sport-BH nu pas past. Want ik had de sport-BH op de ‘afval-groei’ gekocht;

Zelfexpressie: Hallooooo hier ben ik dan!! Ik schrijf over mijn emoties én gevoelens én film mezelf voor social media. Maar wat ook mooi is dat ik niet (luid) durf te spreken of boosheid durf te uiten. “Nou, dan gaan we toch met z’n allen in de les zo hard mogelijk schreeuwen”, zegt de trainer. “Vingers in je oren allemaal en bij 3 voluit alles er uit”. Wat is dat lekker én in een veilige omgeving!!! Hoe belangrijk is dat?!;

Autonomie: Wekelijks tijdens de trainingen of de PT-gesprekken word ik geconfronteerd met het leren grenzenstellen en omgaan met frustraties. Ik heb mijn grenzen echt nodig want anders ga ik zo hard aan mezelf voorbij. De harde les….taddaaaa de burn-out. Maar waar ik zeker met o.a. de hulp van Enforce vanaf ga komen want je bent nooit te oud om te leren en Fuck It! Ik heb nog zeker 45 jaar om van dit leven te genieten. Dat is mijn levensverwachting dan 😉.

JUST DO IT!
NIKE

Groetjes Vivian

Vivian wordt begeleid door de mastertrainers van Enforce Hilversum, De Afvalrace wordt gesponsord door New Care supplements

VIVIAN blog 3
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!