Frustratie
Einde van de kerstvakantie had ik contact met Mandy. Ik had veel gesport en toch was ik vreselijk aan het schommelen. Ik bleef maar tussen de 96.1 en 97.7 gaan. Gefrustreerd appte ik haar, want ik zou donderdag 11 januari als doel onder de 95 zitten. Hoe komt het nou dat mij dat niet lukte?
Eten is alles
Ik kreeg als antwoord terug van Mandy: “eten is alles”. Als je niet 100% gezond hebt gegeten kun je sporten wat je wilt, maar dan val je niet af.
Ben je brutaal eerlijk naar jezelf geweest en kun je tegen jezelf zeggen dat je 100% gezond hebt gegeten. Uhhh… nee…
Ik vulde een formulier in van Mandy waar onder andere de vraag op stond: “Welke conversatie staat op dit moment echt resultaat in de weg”?
Ik gaf hierop als antwoord dat de weekenden en vakantieperiodes zeer moeilijke momenten zijn.
Mandy zei: “Jouw brein weet niet wanneer het weekend is, je hebt het jezelf dus aangeleerd”. En dat klopt natuurlijk wel. Ik heb in mijn hoofd zitten dat ik in het weekend geen zin heb om te koken, maar waarom niet? Waarom is een zaterdagavond nu anders dan een dinsdagavond. Dat is natuurlijk wel stof om over na te denken.
Structuur
De vakantieperiodes en weekenden vind ik lastig. Ik kan van tevoren mijn eetschema invullen, er komt iets tussen en mijn hele schema klopt niet meer. Nu ik weer aan het werk ben, heb ik die structuur weer. In de ochtend vul ik in wat ik mag eten, dat pak ik in en dat is het. Zo loop ik wel vaker tegen zulke ‘obstakels’ aan. Vrijdag 12 januari moest ik naar het ziekenhuis om een scan van mijn lever te laten maken. Ik moest om 15.45 uur aanwezig zijn en dan 4 uur van tevoren nuchter zijn. Wat doe je dan? Om 11.30 uur al lunchen, of pas om 16.30 uur? Uiteindelijk was ik misselijk van contrastvloeistof en heb ik nauwelijks gegeten deze dag. Ook niet goed, want ik veel te weinig kcal op. Maar dat zijn wel momenten waar ik moeite mee heb. Gelukkig komen ze niet heel vaak voor.
Nieuw jaar
Dit jaar ga ik nog meer profiteren van de structuur die ik door de weeks in mijn leven heb. Er komen geen feestdagen meer waar zoetigheid en eten een belangrijke factor zijn. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de komende 3 maanden nog veel voor mij kunnen betekenen.
Het is sowieso aan te raden bewust naar voeding te kijken. Is een boterham met chocopasta echt zoveel lekkerder dan een boterham met kipfilet?
Ik kreeg een appje in een ‘afvalapp’. Het is vrijdagavond, er staat een filmpje op en ik wil wat knabbelen. Wat kan ik pakken?
Wat dacht je van: Ongebrande noten, augurk in kipfilet gewikkeld, cracottes met smeerkaas?
Ik weet het zeker niet allemaal beter en ga ook echt nog wel de fout in (met name in de weekenden), maar hoe meer bewust je kijkt naar je eten en wat er al is binnen gekomen, hoe beter je erachter komt waar je van kan genieten zonder dat je zware grenzen over gaat.
Een heel fijne week toegewenst en ik ben enorm benieuwd wie er volgende week allemaal aanwezig zullen zijn bij de bootcamp in Breda om onze afvalracers een hart onder de riem toe te steken!
Tot zaterdag (je kunt je hier nog inschrijven).
Groetjes, Eveline
Eveline wordt begeleid door Enforce Drechtsteden, je kunt Eveline ook bij ons volgen op Facebook en YouTube.