Afvalracer Tessa: Meten is weten

Gezond leven bestaat uit een balans tussen eten en bewegen. Te veel van het ene en te weinig van het andere zorgt leidt tot een ongezonde levensstijl waar je lichamelijk veel last van kan hebben. Zelf ken ik maar al te goed de combinatie van te veel of slecht eten en niet genoeg bewegen. Om de balans terug te vinden heb ik in het verleden heel veel geprobeerd: maaltijdshakes, koolhydraatarm, vetarm, noem het maar op. De succes verhalen waren altijd zo overtuigend dat ik het maar niet begreep waarom het niet voor mij werkte.

Tijdens de Afvalrace zijn er geen dingen genoemd die ik nog niet wist. Wel werd er uitgelegd waarom de keuzes die ik moest maken belangrijk waren en wat voor effect ze hebben op mijn lichaam in combinatie met de doelen die ik voor ogen heb. Zo ben ik erachter gekomen dat ik helemaal geen gekke dingen hoefde te eten om af te vallen, maar dat ik simpelweg kleine wissels moest maken in mijn huidige leefstijl. Het gaat hierbij niet om een dieet dat je zes maanden volhoudt om daarna weer in je oude gedrag te vallen, maar om een leefstijl die je daarna ook kan vasthouden.

De wissels die voor mij het meeste impact hebben gemaakt zijn:

– Volkoren: Brood, pasta, ontbijtkoek, kijk bij alles wat je neemt of er ook een volkoren versie te verkrijgen is.

– Suikers: Buiten de algemene suikers die je vindt in koek en snoep, zijn er ook andere verborgen of “nep” suikers waar je voor moet uitkijken. Vooral in zogenaamde suikervrije producten wordt er gebruik gemaakt van suikervervangers die er eigenlijk voor zorgen dat je juist meer van dat product neemt om zo aan je suikerbehoefte te komen. Ook heb ik geleerd dat je bijvoorbeeld moet uitkijken met druiven of dadels. Hier zitten geen toegevoegde suikers in, maar zijn van zichzelf al hoog in natuurlijke suikers. Dat betekent niet dat je geen druiven of dadels meer moet eten, maar dat je het met mate moet doen.

– Koken vanuit pakjes: In ons drukke dagelijkse leven hebben wij vaak weinig tijd om lekker én gezond te koken. Pakjes zoals Knorr of dergelijke bieden een goed alternatief. Toch blijkt dat er enorm veel toegevoegde zout en zelfs suikers in zitten. In het begin was het een moeilijke overstap omdat het te veel werk leek om zelf zo’n bekend “wereldgerecht” op tafel te zetten. Maar wie zich erin verdiept komt erachter dat het eigenlijk helemaal niet zoveel extra tijd kost. En om eerlijk te zijn, vinden we bij ons thuis deze gerechten lekkerder dan de pakjes van voorheen.

– De keukenweegschaal: Voorheen smeerde ik maar wat op mijn boterham of schepte ik maar wat op mijn bord. Dit is sinds De Afvalrace verleden tijd. Omdat ik alles moet bijhouden in een voedingsapp, moet ik alles wat ik eet en drink (buiten thee en water) afwegen. Een heel gedoe in het begin, maar nu ik er een paar weken mee bezig ben, kan ik zeggen dat ik er wel aan gewend ben. Het geeft ook minder schuldgevoel als je aan het einde van de dag een stukje pure chocola eet omdat je weet dat je nog wat calorieën over hebt.

Natuurlijk weet ik zelf ook wel dat iedereen zijn lichaam anders te werk gaat en dat wat voor de één wel werkt, voor de ander helemaal niet hoeft te werken. Kijk maar naar die succesverhalen van koolhydraatarme leefstijlen waar ik helemaal geen grammetje van afviel. Ik wil dan ook niet zeggen dat wat ik doe het beste is, maar het is het beste voor mij. Het is zeker wennen en onderzoeken naar wat wel en niet werkt, maar ik kan eerlijk zeggen dat als je er tijd in steekt en bereidt bent om op onderzoek uit te gaan, dat je zeker iets vindt dat bij jou past.

Groetjes Tessa

Tessa 2
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!