De kerstdagen zijn voorbij en het is me allemaal erg meegevallen. Voorgaande jaren zat ik toch wel te snoepen van kerstkransjes en stokbroodjes tijdens de gourmet. Eigenlijk ging dat ook zo in de aanloop naar Kerst. Dit jaar was dat helemaal niet het geval; zo was er in week 11 gewoon weer 1,1 kg af! Morgen (zondag) is mijn weegdag en hopelijk is er weer een kilootje af.
Om nog even op afgelopen dagen terug te blikken; Mijn Kerst begon met een ontbijt op Eerste kerstdag. Mijn zelfgemaakte scones* waren goed gelukt! Ik had besloten mijn voedingsapp goed in te vullen tijdens de kerstdagen, zodat ik wist wat ik in de avonden kon eten. Zo begon mijn dag met een bakje kwark, een scone met hüttenkäse/aardbeienjam en een bruin broodje met rosbief. Als ik niet met De Afvalrace had meegedaan, had het daar niet bij gebleven. Dan ligt er zoveel op tafel en denk je dat je nog wel meer op kunt, “want het is Kerst”. Wat eigenlijk natuurlijk onzin is. Met deze laatste mindset ben ik door de kerstdagen gegaan. En dat ging erg goed, behalve tijdens een moeilijk momentje tijdens het kerstdiner op Eerste Kerstdag…
Dit hebben we gezellig bij de familie van mijn moeder gevierd. Tussen de twee lichte voorgerechten en het hoofdgerecht zat ruim een uur en mijn maag was echt aan het knorren en ik werd een beetje licht in m’n hoofd. Op dat moment had ik naar de koekjes kunnen grijpen, maar dat heb ik uiteindelijk gelukkig niet gedaan. Twee grote glazen water wegtikken, heeft een beetje geholpen. Uiteindelijk maakte het lekkere hoofdgerecht (o.a. rosbief uit de oven, haricot verts en aardappeltjes uit de oven) het lange wachten ook wel weer goed.
De Tweede Kerstdag was bij ons thuis. Mijn beide oma’s kwamen langs voor onze kerstbrunch, wat een uitgebreide versie van het ontbijt van de dag ervoor was. Soepje erbij en mimosa’s voor de familie. Ik hou helemaal niet van alcohol, maar met een mimosa kan je me altijd wel gelukkig maken. Inmiddels weet ik dat zelfs een glas jus d’orange veel calorieën bevat voor mijn dagelijkse doel, dus dat mixje heb ik kunnen weerstaan.
De afgelopen dagen heb ik lekker de calorieën geteld én ben ik binnen m’n kcal-doel gebleven. Dat betekent niet dat ik niet heb genoten. Ik heb de afgelopen dagen super lekker gegeten! Tussendoor heb ik gesport bij de bootcamps, hardlooptrainingen en thuis. Ik zit eigenlijk wel in een goede flow, dus laat oud en nieuw ook maar komen. Op naar 2019, naar nog meer kilo’s en te behalen (sport)doelen. Iedereen alvast een heel mooi, uitdagend en gezond nieuwjaar gewenst!
* Receptje!
Zoals je kunt lezen, ben ik enorm enthousiast over de gezonde scones. Eén scone bevat 132 kcal. Tip: Je kunt ook 12 plattere scones maken, waardoor elke scone minder kcal bevat.
Ingrediënten (voor 8 scones)
• 250 gr speltmeel
• 2,5 tl bakpoeder
• 2 tl vanille-extract
• 50 gr kokosolie
• 1 ei
• 75 ml amandelmelk
• Snuf zout
Bereiding
• Zet de oven op 225 graden;
• Mix het speltmeel met de bakpoeder en zout;
• Klop het ei los en doe de amandelmelk erbij;
• Voeg het vanille-extract, (gesmolten) kokosolie en het ei-melkmengsel in de kom. Houd een beetje ei-melk over;
• Kneed het deeg en rol vervolgens het deeg uit tot 1,5 cm;
• Steek met een glas rondjes uit;
• Bestrijk de rondjes met het overgebleven ei-melkmengsel op een bakplaat;
• In ca. 12 minuten zijn de scones klaar!
Groetjes, Joëlle
Joëlle wordt begeleid door Enforce Rotterdam, je kunt Joëlle ook bij ons volgen via Facebook en YouTube