Afvalrace Pascale: “Koolhydraten en mijn schildkier gaan niet erg goed samen”

Weet wat je eet!

Eten. Iets wat je dagelijks doet, maar waar ik nooit echt bij stil gestaan heb. Natuurlijk weet ik wel in grote lijnen wat goed is voor je en waar je niet teveel van moet eten, maar er bewust mee omgaan doe ik nu pas zo’n anderhalf jaar.

In het voorjaar van 2002 werd bij mij een traag werkende schildklier geconstateerd. Heel vervelend en in eerste instantie kreeg ik er geen medicatie voor. Toch bleven de problemen zich opstapelen en kwamen de kilo’s er langzaamaan bij. In 2006 was ik er helemaal klaar mee en heb de hulp van een internist ingeschakeld. Daar bleek dat mijn schildklier zonder medicatie niet meer werkte. Inmiddels had ik wel al medicatie, maar ben toen pas op de juiste dosis ingesteld.

In de jaren daarna heb ik verschillende pogingen gedaan om af te vallen. En dat meestal met een radicaal dieet. En dan lukt het ook echt wel om 10 kilo af te vallen, maar na een tijd begin je weer met normaal eten en dan vliegen de kilo’s er weer meteen aan.
Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik naar een diëtiste gestapt. Met haar heb ik vooral gekeken naar hoe mijn lichaam reageert op voeding en wat wel en zeker niet verstandig is. Wel met de kanttekening erbij dat er ook ruimte en tijd moet zijn voor een feestje.

Op deze manier heb ik veel inzicht gekregen in mijn voeding. Iets wat ik nu natuurlijk goed kan inzetten. En met de hulp van de voedingsapp heb je snel in beeld wat er allemaal in een product zit.
Koolhydraten en mijn schildkier gaan niet erg goed samen. Wanneer ik de normale hoeveelheid koolhydraten binnenkrijg, zal ik niet snel afvallen. We hebben daarin dus naar een aanpassing gezocht. Zo start ik iedere ochtend met kwark/yoghurt. En als ik weet dat ik ’s avonds een maaltijd eet waarin meer koolhydraten voorkomen, houd ik daar met mijn lunch ook rekening mee.

Een ander ding wat ik geleerd heb is vooruit koken en invriezen. In de huidige maatschappij hebben we het allemaal druk, dus ook ik helaas. Er is dus niet iedere avond tijd om te koken. Voorheen verviel ik dan al snel in iets makkelijks en dat is vaak niet de voeding die je nodig hebt. Door eten vooruit te koken en in te vriezen, kun je toch gezond eten ook wanneer je weinig tijd hebt.

Naast druk bezig zijn met eten, is er natuurlijk ook altijd nog tijd voor ontspanning. Dat heb ik deze week gedaan door met mijn dochter naar een concert van Jan Smit te gaan. Zijn muziek maakt mij vrolijk en quality time met je dochter is ook erg belangrijk. We hebben er samen enorm van genoten.

Groetjes, Pascale

Pascale wordt begeleid door Enforce Tilburg en is bij ons ook te volgen op Facebook en YouTube.

BLOG foto 2
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!