Afvalracer Joëlle: “Met een Indo familie is een verjaardag zonder rijst erg bijzonder”

Leren meer te eten
“Ik zou echt niet zonder brood, pasta en rijst kunnen” hoor ik mezelf een aantal jaar terug zeggen. Mijn favo gerecht was op dat moment m’n vaders lasagne (inclusief drie soorten kaas, oeps) en met een Indo familie is een verjaardag zonder rijst erg bijzonder. Toch heb ik de afgelopen 2-3 jaar koolhydraatarm en een tijdje Paleo gegeten. Op zich gingen de kilo’s eraf, maar na een tegenslag zaten die er ook redelijk snel aan. Toen ik afgelopen zomer tijdens het eerste live event van De Afvalrace hoorde dat we met het programma gewoon aan de koolhydraten gaan, ontstond bij mij al snel een vorm van paniek.

Van koolhydraatarm naar koolhydraten
Koolhydraten, tja… Ik heb ze (de zetmeelvariant) eigenlijk lange tijd als de vijand gezien, want ik was bang dat ik van een hapje brood al zou aankomen. Daarom heb ik dit maandenlang grotendeels geskipt. Schijnbaar is “koolhydraatarm” voor mij toch ook niet het toverwoord, want anders was ik dit nu niet aan het typen. Voordat De Afvalrace officieel begon, mocht ik in de Food-app mijn dagelijkse voeding bijhouden, wat nog steeds vrij weinig koolhydraten waren. Al snel kreeg ik van mijn trainer Rick te horen dat ik echt wel een extra schepje pasta of rijst mag. Ojee, zal ik dit volgende week gelijk op de weegschaal zien? Toch begon ik braaf meer koolhydraten toe te voegen, wat eerlijk gezegd echt heel lastig is wanneer je dit normaal gesproken bewust vermijdt. Ik moet dus eigenlijk leren méér te eten. Daarnaast heeft het voedingsplan een percentageverdeling in koolhydraten, eiwitten en vetten en hier een balans in vinden, vond ik de eerste week best een uitdaging.

Preppen
Wat ik heel fijn vind werken, is een voedingsschema. Deze maak ik wekelijks sinds het eerste live event. Op zondag maak ik meestal snacks, zoals spicy borrelnootjes van kikkererwten of bananenbrood. Wie mij op social volgt, weet hoe enthousiast ik over Sunday’s preppings ben… Nu ik meer koolhydraten aan mijn voeding heb toegevoegd, vind ik het wel iets lastiger een schema te maken, omdat ik dan bang ben dat ik teveel eet. Ook heb ik nooit echt calorieën geteld dus dit is eventjes wennen. Maarrrr, volgens Rick zit ik stabiel in de voeding en ben ik sinds de koolhydraten níet aangekomen (paniek is alweer een stuk gezakt).

Lunch
We zitten inmiddels in week 2 van De Afvalrace en qua eten gaat het dus tot nu toe op zich goed en steady. Met buiten de deur eten, vind ik deze manier van eten iets makkelijker. Ik hou echt van de lunch. Toen ik in Spanje woonde, was de lunch vaak warm (lees: paella). Wanneer ik in Nederland was en met vriendinnen afsprak, was het vaak een lunch hier en daar. Dan moest ik altijd een week van tevoren al googelen waar je kha opties had. Nu ik weer meer koolhydraten eet, is dat toch een stuk gemakkelijker. Vorig weekend kon ik daarom gezellig met mijn vriendinnen lunchen, mét een broodje en dit keer zonder paniek. Op naar week 3!

Groetjes, Joëlle

Joëlle wordt begeleid door Enforce Rotterdam, je kunt Joëlle ook bij ons volgen via Facebook en YouTube

Blog 2
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!