Afvalracer Eveline: “In mei 2016 heb ik een gastric bypass gehad”

Wat staat er op het menu?

Het is een lange werkdag geweest. Ik heb echt geen zin om te koken, ik eet toch in mijn eentje. Dat was vroeger een excuus om slecht te eten. En voor ik het wist stond ik bij de patatzaak, of had ik een broodje döner in mijn hand. Een broodje, hoe slecht kan dat nou zijn? Daar zitten niet zoveel calorieën in. Het was makkelijk, het was fijn, dit was mijn comfortzone. Maar sinds wanneer is er ook maar iets makkelijk in het leven?

Omschakelen

Toen het schooljaar begon kwam daar mijn eerste knop die omgezet werd. Ik had de app van fitness Pall en vulde alles in wat ik op een dag at. Ai, dat was soms heel pijnlijk. Al die kleine dingetjes tussendoor tellen toch flink mee. Dus ik begon meer fruit toe te voegen als tussendoortje.

Maagverkleining

In mei 2016 heb ik een gastric bypass gehad. Dit had voor mij heel veel te maken met mijn rugklachten. Zouden die klachten niet aanzienlijk minder worden als je minder kilo’s met je mee hoeft te dragen? Vol overtuiging heb ik de operatie gehad, maar eenmaal terug op de kamer moest ik gelijk een echo laten maken. Er was iets op mijn lever gezien wat ze niet konden herkennen. De echo gaf geen uitsluitsel en ik moest een MRI scan laten maken en nog een en nog een. Er bleken cystes op mijn lever te zitten, waaronder 1 hele grote. Die is in februari 2017 verwijderd (hij was goedaardig). Al met al ben ik door de gastric bypass 42 kilo afgevallen, maar toen ik na de leveroperatie weer door mijn rug ging en thuis kwam te zitten, kwamen de eerste 10 kilo’s er weer aan. Ondanks dat heb ik nooit spijt gehad van mijn maagverkleining.

Hoe gaat dat nu dan?

Door de maagverkleining kan ik geen grote porties eten. Daarom vind ik het ook lastig om aan de juiste hoeveelheden te komen die ik met Mandy heb besproken. Zij helpt mij en geeft mij tips wat ik zou kunnen eten om aan mijn vetten, koolhydraten en eiwitten te komen. Zo ben ik begonnen met eiwitpoeder door mijn kwark. Ik voelde me opeen zo’n ‘echte’ sporter. Nu begin ik mij steeds zekerder te voelen in mijn eetpatroon, ik denk bewuster na over wat ik eet en hoeveel ik ergens van eet. Betekent dat dat ik nooit meer iets eet wat niet zou mogen? Echt wel, zo heb ik van de week nog een stukje taart op, maar die van mij was dus kleiner en door hem in te vullen in mijn app heb ik gelijk in kaart hoeveel ik dan nog kan eten. Natuurlijk neem ik dat niet iedere dag en zelfs niet wekelijks, maar het belangrijkste is dat je eerlijk bent en blijft naar jezelf. Vul je zelf niet eerlijk je voedingsplan in, dan kom je jezelf echt wel tegen.

Nu ga ik koken. Er staan snijbonen, gebakken champignons en garnalen op het menu, want daar doe ik mijzelf nog steeds het meest plezier mee.

Groetjes, Eveline

Eveline wordt begeleid door Enforce Drechtsteden, je kunt Eveline ook bij ons volgen op Facebook en YouTube.

Blog 2
Vragen over De Afvalrace? Neem contact op!